< Tillbaka till alla inlägg
Träna inför vasaloppet

Kategoritaggar:

  • Träning och hälsa
05 nov 2019

Träningsupplägg inför Vasaloppet 2020

Fotokälla: pinterest

Har du lyckats knipa en plats till Vasaloppet 2020? Grattis! Att få en plats till Vasaloppet kan vara svårt, då många människor är nyfikna på utmaningen.

För att du ska kunna prestera ditt yttersta på Vasaloppet, som går av stapeln den 1 mars 2020, har vi på Agilokliniken skapat ett träningsupplägg. Detta träningsupplägg fokuserar på kondition, balans och styrka och är även lämpligt att följa om man planerar att åka en av de kortare varianterna av Vasaloppet, det vill säga, Kortvasan, Tjejvasan eller Halvvasan. Oavsett vilket lopp du planerar att åka så rekommenderar vi dig att följa våra riktlinjer kring träning för att du ska kunna prestera ditt yttersta men också för att du ska kunna njuta maximalt av utmaningen.

För att klara den 9 mil långa loppet, är det hög tid att börja träna kondition, styrka, balans och teknik. Om du är nybörjare i skidspåret är det självklart viktigt att komma ut i spåret, känna på skidorna samt få en känsla av hur denna sport ter sig. Eftersom Vasaloppet, men även de andra loppen, är milslånga krävs en bra kondition. En bra kondition är avgörande för att orka vara aktiv i många timmar i sträck. Det krävs även en stark bål för att orka staka i uppförsbackar utan att tappa bra teknik. 

Nedan följer förklaringar till de olika träningsformerna du bör utföra inför Vasaloppet 2020. Dessa träningsformer kommer tillsammans bygga upp de träningsupplägg vi rekommenderar dig att utföra inför loppet.

Träningsformer: 

Lågintensiv träning kallas distansträning och har i syfte att förbättra uthålligheten. Under denna träning ska du kunna arbeta med låg puls med under en längre tid, i vissa fall under många timmar. 

Högintensiv träning fokuserar på att träna med hög arbetspuls och gärna komma nära sin maxpuls under en kortare tid, ca en minut till fem minuter. Denna träningsform har i syfte att utveckla hjärtats kapacitet, dvs skapa ett större och starkare hjärta med större slagvolym. 

Styrketräning innebär att bygga muskler, fokus ligger på bålstyrka. Stakning i uppförsbackar är ett bra exempel på styrketräning i detta fall. Du behöver med andra ord inte gå till gymmet och lyfta tungt, utan styrketräning kan absolut blir effektivt under stakträning i skidspåret. Om du inte har möjlighet att utföra stakträning är övningar för inre bål att rekommendera, exempelvis situps, plankan eller mountin climber, sittande rotation, marklyft mm. 

Nedan följer ett exempel på hur du kan lägga upp ditt träningsupplägg inför Vasaloppet 2020. Detta träningsprogram är skapat för 4 träningsdagar i veckan.

VECKA 1. Dag 1: Lågintensivt pass: Konditionsträning 1,30 -2 timmar. Exempelvis löpning, cykling, rullskidor.

Dag 2: Styrka: 30 min med fokus på bål + lågintensivt kondition i 30 minuter 

Dag 3: Lågintensivt pass :Konditionsträning 1 timme. Exempelvis löpning, cykling, rullskidor.

Dag 4: Styrka med fokus på bål 20-30 min + stakträning 30 min

VECKA 2: Dag 1: Högintensivt pass: Löpintervaller eller backträning med stavar. Uppvärmning 15 min + 5 min *6 st. Vila 2-3 min.

Dag 2: Styrka + lågintensivt pass tex löpning, cykling, stakning

Dag 3: Högintensivt pass tex löpintervaller eller backträning med stavar. Uppvärmning 15 min + 5 min *6 st. Vila 2-3 min.

Dag 4: Styrka 45 min med fokus överkropp

VECKA 3:Dag 1: Lågintensivt pass 1,30-2 timmar. Exempelvis löpning, cykling, rullskidor.

Dag 2: Styrka 20 min + lågintensivt pass

Dag 3: Högintensivt pass ex löpintervaller eller backträning med stavar. Uppvärmning 15 min + 5 min *6 st. Vila 2-3 min.

Dag 4: Styrka 45 min

VECKA 4: Dag 1: Högintensivt pass. Ex löpintervaller eller backträning med stavar. Uppvärmning 15 min + 5 min *6 st. Vila 2-3 min.

Dag 2: Styrka 30 min + lågintensivt pass

Dag 3: Lågintensivt pass. Konditionsträning 1 timme. Exempelvis löpning, cykling, rullskidor.

Dag 4: Högintensivt pass ex löpintervaller eller backträning med stavar. Uppvärmning 15 min + 4 min *8 st. Vila 4 min

Vi på Agilokliniken erbjuder även gruppträning för skidåkare. Detta träningspass utgår från Agilokliniken på Rosenlundsgatan varje måndag 18.00 och hålls utav leg.fyioterapeut och tidigare elitskidåkare. För att läsa mer om de den gruppträning vi erbjuder skidåkare trycka här eller kontakta oss här.

Det finns inga genvägar när det kommer till att förbättra kondition och styrka. Ju mer tid du lägger ner på träningen innan loppet, desto behagligare lopp kommer du få uppleva. Fokusera på dig själv, följ detta träningsprogram och sätt upp ett rimligt mål. 

Lycka till!

/ Hanna Berg Leg.fysioterapeut