Padelarmbåge, även kallad lateral epikondylit, är en smärtsam åkomma som drabbar armbågens utsida. Den orsakas av en överbelastning av de muskler och senor som fäster på den yttre delen av armbågsbenet. Padelarmbåge är vanligast hos personer som regelbundet spelar padel, men kan även drabba andra som använder armen på ett repetitivt sätt.
Padel är en fartfylld och rolig sport som har vuxit lavinartat i popularitet. Men tyvärr kan den också leda till smärta i armen, den så kallade padelarmbågen. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om padelarmbåge, inklusive orsaker, symptom, behandling och förebyggande åtgärder.
Orsaker till Padelarmbåge
Felaktig teknik: Att använda felaktig teknik vid padel kan leda till en överbelastning av musklerna och senorna i armen. Det är därför viktigt att se till att du har en bra teknik och att du inte överanstränger dig.
Överbelastning: Att spela padel för ofta eller för länge kan leda till en överbelastning av musklerna och senorna i armen. Det är därför viktigt att lyssna på din kropp och ta pauser när du behöver det.
Svag muskulatur: En svag muskulatur i armen kan öka risken för att drabbas av padelarmbåge. Det är därför viktigt att träna regelbundet för att stärka musklerna i armen.
Dålig utrustning: Att använda felaktig utrustning, till exempel ett för hårt padelracket, kan öka risken för att drabbas av padelarmbåge. Det är därför viktigt att välja rätt utrustning för din spelstil och din fysik.
Behandling av Padelarmbåge
Behandlingen av padelarmbåge beror på hur allvarlig åkomman är. I de flesta fall kan symptomen lindras med vila, is, antiinflammatoriska läkemedel. I vissa fall kan det dock krävas mer avancerad behandling, till exempel sjukgymnastik, naprapatbehandling, stötvågsbehandlin, laser eller i sista fall kortisonsprutor.
Använda rätt teknik: Se till att du har en bra teknik och att du inte överanstränger dig.
Värm upp och stretcha: Värm alltid upp ordentligt innan du börjar spela och stretcha efteråt.
Träna regelbundet: Träna regelbundet för att stärka musklerna i armen.
Välj rätt utrustning: Välj rätt utrustning för din spelstil och din fysik.
Lyssna på din kropp: Lyssna på din kropp och ta pauser när du behöver det.
Behandlingar
När du kommer på ditt första besök ställer vi frågor om dina problem. Vi kartlägger hur länge du haft ont, var du har ont och om besvären kommer och går eller smärtar konstant. Du får beskriva dina besvär och peka ut var du har ont. Du får också berätta vad din egen målsättning med besöket hos oss är. Därefter kommer du undersökas för att vi ska komma fram till en diagnos och förslag på behandlings eller rehabiliteringsupplägg.
Läs mer