är ett tillstånd som gör ont i under trampdynan i hälen när man går utan skor på ett hårt underlag. Hälsporre eller Plantar Fasciit kan även smärta när man har skor på, framförallt om man inte har bra iläggssulor. I svårare fall är foten även stel på morgonen och medför svåra smärtor när man går upp ur sängen. Hälsporre kommer av en inflammation eller irritation i ett eller flera muskelfästen under foten. Den så kallade tendinosen i senan under foten kan komma från överansträngning av foten, eller en kalkutfällning i samma muskelfäste mot hälbenet. Hälsporre kan pågå i flera år utan att gå över av sig själv. Läs gärna Expressens intervju med en av Agiloklinikens naprapater i denna artikel om hälsporre.
Behandling av hälsporre
Tidigare har hälsporre varit ett mycket svårbehandlat tillstånd, där läkaren på den tiden ofta satte cortison. Vi på Agilokliniken behandlar sedan 20 år tillbaka olika hälproblem med Radial Shockwave Therapy / stötvågsbehandling. Metoden stötvåg är i de flesta fall mycket effektivt vid hälsporre och ont under hälen. Normalt behandlingsupplägg med stötvåg mot hälsporre är 4-5 behandlingar som kan kombineras med stretching av hälen, tejpning, utprovning av superfeet iläggssula.
Vanliga frågor om behandling av hälsporre med stötvåg:
Gör stötvågsbehandling ont?
Svar: Stötvågsbehandling gör ofta ganske ont under behandlingen, men kan regleras tillsammans med terapeuten.
Får man ont efter behandlingen av en hälsporre?
Svar: Nej, de flesta upplever ingen behandlingsreaktion efteråt.
Hur lång tid tar en behandling?
Svar: Den effektiva tiden för stötvågsbehandlingen tar ca 5-10 minuter per senstruktur som behandlas.
Hur lång tid tar det innan man är smärtfri efter stötvågsbehandling?
Svar: Läkningen av en degenererad senstruktur brukar enligt forskningen ta lång tid. De flesta av våra patienter upplever förbättring inom en månad, men den skadade senans hela läkningsprocess tar cirka 2-3 månader.
När du kommer på ditt första besök ställer vi frågor om dina problem. Vi kartlägger hur länge du haft ont, var du har ont och om besvären kommer och går eller smärtar konstant. Du får beskriva dina besvär och peka ut var du har ont. Du får också berätta vad din egen målsättning med besöket hos oss är. Därefter kommer du undersökas för att vi ska komma fram till en diagnos och förslag på behandlings eller rehabiliteringsupplägg.
Läs mer