< Tillbaka till alla inlägg

Kategoritaggar:

 • Behandling
09 jul 2019

Vad är stötvågsbehandling?

Vi på Agilokliniken är en av Nordens mest erfarna kliniker när det gäller stötvågsbehandling. Alla av våra terapeuter är certifierade av Swiss dolorclast academy och arbetar dagligen med denna typ av behandlingsmetod för att behandla diagnoser som exempelvis plantar fasciit, trokanterit, kalkaxlar, löparknä, hopparknä och andra typer av muskel och senskador.

Stötvågsbehandling är en snabb, effektiv, välbeprövad och vetenskapligt dokumenterad behandlingsmetod. Sedan 1998 används stötvågsbehandling, shockwave, av många toppklubbar inom flera sporter, och landslag i både Europa och Nordamerika. Stötvågsbehandling utvecklades i början av 90-talet för behandling av urinstenar, och idag används den även för behandling av sen- och muskelfästen. Tidigare användes stötvågsbehandling övervägande inom internationell toppidrott. Numera behandlas såväl motionärer och toppidrottsmän, samt människor i stort som har smärta i axlar, höfter, armbåge, knä och fötter (diagnoser såsom hälsporre, trokanterit, kalkaxel, tennisarmbåge och andra typer av senskador). Du kan läsa mer om stötvågsbehandling Swiss dolorclast academy hemsida.

Vetenskaplig förklaringsmodel

Genom en applikator genereras stötvågor som transporteras in i smärtområdet. Detta kan ge en minskning av kronisk smärta (förmedlad av icke-myeliniserade C nervfibrer), genom utarmning av substans P. Minskning av substans P ger en smärtlindrande effekt, samtidigt som det stimulerar blodcirkulationen, och ger en blockad av neurogen inflammation vilket spelar en viktig roll i patogenesen av senfästen såsom tennisarmbåge, plantar fasciit etc. Det ger vidare en aktivering av stamceller (såsom osteoblaster), vilket framkallar läkning och ger en frisättning av tillväxtfaktorer. Detta ger en förbättrad blodcirkulation i den behandlade vävnaden. Stötvågorna kan troligen även bryta ned ärrvävnad och möjlig kalk i muskelfästen. Undersökningar visar att stötvågsbehandling effektivt tar bort symptomen av mjukdelskalk i en kalkaxel.

För att få ett så snabbt och effektivt resultat som möjligt är det viktigt att terapeuten har stor erfarenhet av stötvågsbehandling, eftersom diagnos och behandlingsteknik är avgörande för resultatet. Vi är en av Nordens mest erfarna kliniker när det gäller stötvågsbehandling. Alla av våra terapeuter är också certifierade av Swiss dolorclast academy.

Behandlingen hos terapeuten tar inte lång tid och man behandlar fyra till fem gånger i en serie med fem till tio dagars mellanrum. Därefter gör vi en utvärdering av behandlingsresultatet, och en bedömning om det behövs ytterligare en behandlingsserie, eller om vi anser att behandlingen är klar. Behandlingen gör oftast ont under några minuter, men så fort behandlingen är klar upphör smärtan. De närmaste timmarna efteråt kan man känna av behandlingen, men efter ungefär 24 timmar har dessa känningar avtagit för de flesta. Stötvågen triggar igång kroppens eget läkningssystem, så undvik antiinflammatorisk medicin under behandlingen.

Här på hemsidan finner du några av de diagnoser som vi framgångsrikt behandlar med denna teknik. För en mer ingående beskrivning av tekniken hänvisar vi till denna länk. För att boka tid tryck här. Vi hjälper dig bli smärtfri!

/ Hanna Berg Leg. Fysioterapeut

 

Kommentarer

 1. Hej!
  Jag undrar om stötvågs behandling är en behandling just för mig?
  Jag är 40 år och har varit aktiv med fotboll och tennis i tonårsåldern upp till 25 års åldern, efter det har jag utövat cross fit och löpning. för ca 1+ år sedan hittade Padel mig och för ca 5 månader sedan fick en axel skada efter att jag ha spelat för många matcher under en vecka. De visade sig att jag har en ”Labrum ruptur posterior” visade magnetröntgen, magnetröntgade hela axel för tre månader sen och det visade enbart vara Labrum rupturen allt annat såg bra ut. Jag går just nu hos en fysioterapeut som ger mig rehab övningar, armen känns starkare för varje vecka som går men smärtan ger sig inte. har inte haft en smärtfri dag speciellt under natten. smärtan förekommer vid vissa rörelse och övningar men axel är full rörlig. smärtan rör på sig och strålar till bak/framsida nacke/axlar skulderblad ner till högra armen ibland inte hela tiden, sen kan jag ta bort mycket av smärtan genom att massera mig med en tennisboll på skulderbladet. Fysioterapeuten säger att labrum ruptur i sig behöver inte vara orsaken till smärtan men har inte riktigt fått ett rak svar. jag tror själv det rör sig av tendinitis för med värme så försvinner smärtan osv.
  Min fråga till er: har ni erfarenhet av att behandla men stötvågsbehandling på en sådan skada som Labrum spricka? eller kan det förvärra skadan? hur många behandlingar behöver man för att minska inflammationerna runt axeln? har aldrig varit svullen eller öm om man trycker på olika delar rotatorkuffen, armen… men smärtan är enbart vid vissa rörelse när det utövas för första gången gör jag samma rörelse två gånger så gör det inte ont.

  Tack för er tid och kommer uppskatta er feedback

  Mvh Alex R. Ribbhagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *