Mortons neurom övningar

Mortons neurom övningar

Symptom

Övningar för Mortons Neurom

För att lindra smärta orsakad av Mortons neurom rekommenderar vi på Agilokliniken specifika fotövningar som stärker och stabiliserar fotens strukturer. Tåspreads, där du sprider tårna så brett du kan, tåcurls, där du kramar ihop tårna, och tålyft, där du lyfter varje tå individuellt, kan alla hjälpa till att förbättra fotens muskelstyrka och minska trycket på den drabbade nerven.

Finns det sträckövningar som är bra för Mortons neurom?

Ja, sträckövningar kan vara mycket fördelaktiga för personer med Mortons neurom. Att regelbundet sträcka musklerna i underbenet och foten kan minska spänningarna som bidrar till nervkompression. En effektiv övning är att dra upp tårna mot smalbenet för att sträcka fotens botten.

Hur ofta ska jag göra dessa övningar?

Vi rekommenderar att dessa övningar utförs flera gånger om dagen, speciellt om du har perioder av längre sittande eller stående. Att regelbundet integrera dessa övningar i din dagliga rutin kan bidra till kontinuerlig symptomlindring och förebyggande av ytterligare problem.

Symptom

 

Kan övningar förebygga försämring av Mortons neurom?

Regelbundna övningar kan bidra till att förebygga en försämring av tillståndet. Genom att stärka fotens muskler och förbättra dess funktion kan trycket på nerven minskas, vilket bidrar till mindre irritation och inflammation.

Är det några övningar jag bör undvika om jag har Mortons neurom?

Aktiviteter som utövar högt tryck på framfoten bör undvikas eller modifieras. Detta inkluderar löpning, hoppning, eller andra högintensiva träningsformer som kan förvärra tillståndet. Vi på Agilokliniken kan hjälpa dig att anpassa din träningsrutin för att undvika ytterligare stress på foten.

Kan skoinlägg hjälpa när jag utför övningar för Mortons neurom?

Skoinlägg som är anpassade för att ge stöd och minska trycket på framfoten kan vara mycket hjälpsamma. Dessa inlägg kan integreras med dina dagliga aktiviteter och övningar för att förbättra komforten och minska symptomen av Mortons neurom.

Om du upplever symtom på Mortons neurom eller behöver hjälp med att utveckla en effektiv övning rutin, tveka inte att kontakta oss på Agilokliniken för professionell rådgivning och stöd.

Kan man behandla Mortons neurom på något sätt?

Ja, i vissa lägen kan operation vara nödvändig. I många fall vill vi på Agilokliniken försöka att behandla detta med en speciell typ av stötvåg som kallas Pietzo eller laser. Om detta inte hjälper i kombination med ovan övningar kan operation vara ett alternativ.

Behandlingar

När du kommer på ditt första besök ställer vi frågor om dina problem. Vi kartlägger hur länge du haft ont, var du har ont och om besvären kommer och går eller smärtar konstant. Du får beskriva dina besvär och peka ut var du har ont. Du får också berätta vad din egen målsättning med besöket hos oss är. Därefter kommer du undersökas för att vi ska komma fram till en diagnos och förslag på behandlings eller rehabiliteringsupplägg. Läs mer

Behandlingar

Boka tid

Välj klinik

Kontakta oss

E-post / Telefonnummer