Smärta underben utsida

Smärta underben utsida

Symptom

Känner du smärta på utsidan av underbenet?

Smärta underben utsida kan bero på flera olika tillstånd. De vanligaste inkluderar iliotibialbandssyndrom (ITBS), som ofta drabbar löpare och cyklister, kompartmentsyndrom, som är en tryckökning inom ett muskelfack, samt stressfrakturer, som kan uppstå vid upprepad belastning. Benhinneinflammation, även känd som medial tibial stress syndrome, är också en vanlig orsak och berör ofta den mediala (inre) sidan men kan påverka utsidan beroende på individens biomekanik.

Är smärta på utsidan av underbenet relaterad till löpning?

Ja, smärta på utsidan av underbenet är ofta relaterad till löpning. Löpare upplever detta främst på grund av överbelastning och felaktig teknik, vilket leder till iliotibialbandssyndrom eller benhinneinflammation. En annan vanlig orsak är löparknä, som orsakar smärta runt eller bakom knäskålen. Att arbeta med din löpteknik och se till att du har rätt löparskor kan ofta hjälpa till att förebygga dessa problem.

Hur kan jag behandla smärta underben utsida?

Behandling av smärta på utsidan av underbenet börjar med att korrekt identifiera orsaken genom en professionell undersökning. På Agilokliniken rekommenderar vi vila och avlastning som första åtgärd för att minska inflammation. Specifik fysioterapi, inklusive stretching och stärkande övningar, kan vara effektivt. Ibland kan användning av skoinlägg eller justering av träningsrutiner krävas. Om smärtan beror på varianter av benhinneinflammation eller muskelfästesbesvär såsom exv löparknä så kan Agilokliniken behandla detta med laser och eller stötvågsbehandling.  I vissa fall kan antiinflammatoriska mediciner eller kortisonsprutor övervägas efter noggrann medicinsk bedömning.

Symptom

 

När ska jag söka medicinsk hjälp för smärta underben utsida?

Du bör söka medicinsk hjälp om smärtan är ihållande, förvärras trots vila, eller om du upplever symtom som svullnad, rodnad eller ökad värme i området. På Agilokliniken erbjuder vi specialiserade konsultationer för att bedöma din specifika situation och ge riktad behandling.

Hur kan jag förebygga smärta på utsidan av underbenet?

För att förebygga smärta på utsidan av underbenet är det viktigt att gradvis öka träningsintensiteten, använda korrekt utrustning och stärka musklerna runt underbenet och foten. Regelbunden stretching, särskilt av iliotibialbandet och vadmusklerna, rekommenderas också. Vi på Agilokliniken kan hjälpa dig med anpassade övningar och rådgivning för att förbättra din träning och minska risken för skador.

Genom att fokusera på förebyggande och effektiva behandlingsstrategier kan smärta på utsidan av underbenet hanteras effektivt. Om du upplever problem, tveka inte att kontakta oss på Agilokliniken för en genomgång och personligt anpassad behandlingsplan.

Behandlingar

När du kommer på ditt första besök ställer vi frågor om dina problem. Vi kartlägger hur länge du haft ont, var du har ont och om besvären kommer och går eller smärtar konstant. Du får beskriva dina besvär och peka ut var du har ont. Du får också berätta vad din egen målsättning med besöket hos oss är. Därefter kommer du undersökas för att vi ska komma fram till en diagnos och förslag på behandlings eller rehabiliteringsupplägg. Läs mer

Behandlingar

Boka tid

Välj klinik

Kontakta oss

E-post / Telefonnummer