Ont i hälen baktill

ont i hälen baktill

Symptom

Vad orsakar ont i hälen baktill?

På Agilokliniken får vi ofta frågor om ont i hälen baktill. Smärta i hälen baktill kan orsakas av flera olika tillstånd, inklusive Achilles tendinit, retrocalcaneal bursit, hälsporre och plantar fasciit eller Haglunds häl. Varje av dessa tillstånd har sina specifika symptom och behandlingsmetoder.

Achilles tendinit

Achilles tendinit är en inflammation i hälsenan, ofta till följd av överanvändning eller plötslig ökning av fysisk aktivitet. Detta kan orsaka smärta och svullnad baktill i hälen. Diagnosen ställs vanligtvis genom en fysisk undersökning och patientens sjukdomshistoria. Ibland kan bilddiagnostik som röntgen, ultraljud eller MR användas för att bekräfta diagnosen.

Behandlingar för ont i hälen

Behandlingar för smärta i hälen baktill kan inkludera vila, is, antiinflammatoriska läkemedel, fysioterapi, hälkuddar eller inläggssulor, och i svåra fall, kirurgi. På Agilokliniken används ofta stötvågsbehandling, High Power Laser för flera av diagnoserna som ger smärta på baksidan av hälen. Stretching och specifika övningar kan också hjälpa till att lindra smärta och stärka muskler och senor runt hälen. En fysioterapeut kan rekommendera lämpliga övningar baserat på din specifika situation.

Symptom

 

Förebyggande av ont i hälen baktill

För att förebygga smärta i hälen baktill rekommenderar vi att bära ordentliga skor, undvika överansträngning, göra regelbundna stretchövningar, och gradvis öka intensiteten av fysisk aktivitet. Dessa förebyggande åtgärder kan hjälpa till att minska risken för att utveckla smärta i hälen.

 

 

När ska du söka vård för ont i hälen?

Du bör söka vård om smärtan är svår, inte förbättras med egenvård, påverkar din förmåga att gå eller utföra dagliga aktiviteter, eller om du upplever svullnad eller rodnad. Tidig diagnos och behandling kan bidra till snabbare återhämtning och förebygga långvariga problem.

Retrocalcaneal bursit

Retrocalcaneal bursit är en inflammation i slemsäcken som sitter mellan hälsenan och hälbenet. Detta kan orsaka smärta och svullnad baktill i hälen. Retrocalcaneal bursit är en vanlig orsak till smärta i hälen och kan effektivt behandlas med konservativa metoder. Allternativ behandling hos Agilokliniken kan vara High Power Laser.

Är hälont ett tecken på något allvarligt?

Smärta i hälen baktill är i de flesta fall inte allvarlig och kan behandlas med konservativa metoder. Men om smärtan är ihållande eller förvärras bör du söka medicinsk hjälp för att utesluta allvarligare tillstånd. Vi på Agilokliniken är här för att hjälpa dig att få rätt diagnos och behandling.

Återhämtningstid för ont i hälen baktill

Återhämtningstiden för smärta i hälen baktill varierar beroende på orsaken till smärtan och vilken behandling som används. Mildare fall kan förbättras på några veckor, medan mer allvarliga tillstånd kan ta flera månader att läka. Genom att följa en korrekt behandlingsplan kan du optimera din återhämtningstid. Genom att förstå orsakerna och de olika behandlingsalternativen kan du bättre hantera och förebygga smärta i hälen baktill. Om du har fler frågor eller behöver hjälp med din hälsmärta, är du alltid välkommen att kontakta oss på Agilokliniken. Vi är här för att hjälpa dig att leva ett smärtfritt och aktivt liv.

Behandlingar

När du kommer på ditt första besök ställer vi frågor om dina problem. Vi kartlägger hur länge du haft ont, var du har ont och om besvären kommer och går eller smärtar konstant. Du får beskriva dina besvär och peka ut var du har ont. Du får också berätta vad din egen målsättning med besöket hos oss är. Därefter kommer du undersökas för att vi ska komma fram till en diagnos och förslag på behandlings eller rehabiliteringsupplägg. Läs mer

Behandlingar

Boka tid

Välj klinik

Kontakta oss

E-post / Telefonnummer